Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

    Nimi

    Katuosoite

    Postinumero

    Postitoimipaikka

    Sähköposti

    Puhelin

    Valitse valmennuspakettisi

    Lisätietoja

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

    3 tapaa hoitaa raha-asiat parisuhteessa

    Raha-asiat parisuhteessa aiheuttavat tarpeettoman paljon riitoja. Sopimalla yhteisesti, miten raha-asioita hoidetaan, vältätte monta turhaa riitaa. Tapoja hoitaa raha-asioita parisuhteessa on monia, mutta kaikki variaatiot voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: 1) kaikki yhteistä, 2) osa yhteistä, osa omaa ja 3) kaikki erillään.

    Toinen tapa ei ole sen parempi kuin toinenkaan. Parisuhteelleen parhaimman tavan löytää vain puhumalla raha-asioista mahdollisimman avoimesti. Mitä aiemmin suhteen alussa, sen parempi. Enkä nyt tarkoita, että ensitreffeillä pitää lyödä tiliotteita pöytään. Mutta kun suhde etenee siihen vaiheeseen, jossa keskustellaan yhteistalouden perustamisesta, on syytä käydä avoin keskustelu siitä miten raha-asiat tullaan parisuhteessa hoitamaan.

    Vinkki! Jos raha-asioista keskusteleminen on sinulle vaikeaa, pääset hankalista tunteista eroon vain jatkamalla puhumista. On parempi käydä alussa epämukavia keskusteluita kuin katkeroitua vuosien varrella.

    1. Kaikki yhteistä

    Kaiken jakamiselle on monta tapaa. Voi olla, että pariskunnalla on vain yksi yhteinen pankkitili, johon kaikki tulot tulevat, ja josta kaikki menot maksetaan. Pankkitilejä voi olla tietenkin myös useita, joilla on eri käyttötarkoitukset, kuten taloustili, lomakassa jne.

    Sillä, miten rahakäytön tässä tilanteessa tekee, ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, että on yhteisesti sovittu, kuinka rahaa käytetään. Osapuolet turhautuvat varmasti, jos kaikki on yhteistä, mutta osapuolten rahankäyttötottumukset ovat täysin päinvastaiset. Esimerkiksi toinen ostaa spontaanisti ja toinen haluaisi säästää mahdollisimman paljon. Jos rahankäyttötottumuksien muuttamiseen ei ole halukkuutta, on syytä miettiä, voisiko joku muu tapa on olla parempi kyseiseen parisuhteeseen.

    Toinen tärkeä asia, joka saatetaan helposti unohtaa, on, että yhteisten tilien ja omaisuuden on syytä olla molempien osapuolten nimissä. Jos toiselle osapuolelle sattuu jotain, ei toisella osapuolella ole oikeuksia käyttää esimerkiksi yhteistä pankkitiliä, ellei hänelle ole määritetty siihen oikeutta.

    2. Osa yhteistä, osa omaa

    Hyvin tyypillinen esimerkki on, että pariskunnalla on yhteinen tili, johon molemmat laittavat rahaa ennalta sovitusti ja lisäksi molemmilla on omat tilit. Eli yhteiset asiat (asuntolaina, ruokakulut, lasten menot yms.) maksetaan yhteiseltä tililtä ja omat menot hoidetaan omalta tililtä.

    Yhteiselle tilille laitettavan rahan voi määritellä eri tavoin. Yksinkertaisin tapa on laittaa rahaa yhtä paljon. Toisaalta, jos toinen osapuoli tienaa huomattavasti enemmän, voi vaikka määrittää prosenttiosuuden tuloista, joka laitetaan yhteiselle tilille. Rahojen suhdetta tärkeämpää on, että tapa sopii molemmille osapuolille.

    Kun molemmilla osapuolilla on myös omat rahat, saa niillä rahoilla tehdä mitä itse haluaa. Jos toisen intohimo on ostaa viihde-elektroniikkaa, niin hän saa sitä vapaasti ostaa ilman, että tarvitsee perustella ostoksiaan toiselle osapuolelle. Juuri tästä syystä tämä tapa on ollut minun kohdalla toimivin. Eli jos rahankäyttötottumukset ovat erilaisia, tällä tavalla voi välttää monta turhaa riitaa.

    3. Kaikki erillään

    Tässä tavassa yhteistalous voi pyöriä vaikka niin, että molemmat osapuolet maksavat laskuja vuoron perään. Toinen tapa hoitaa yhteistaloutta on jakaa yhteiset velvoitteet. Esimerkiksi toinen hoitaa laina- ja toinen ruokakustannukset.

    Oli tapa millainen tahansa, on syytä pitää huolta, että kumpikin osapuoli kokee toimintatavan reiluksi ja parisuhteeseen sopivaksi. Jos vuoron perään maksetaan kauppalaskuja, niin silloin saattaa tulla kiistaa siitä jakautuvatko kulut sittenkään tasaisesti. Kun toinen aina maksaa viikonlopun ruuat ja toinen hakee vain yksittäisiä pikkuostoksia viikolla.

    Nykyään laskuja voi tasata ja seurata erilaisilla sovelluksilla. Esimerkiksi Splitwise on kätevä tapa seurata ja jakaa kustannuksia. Ja yhtä lailla S-kaupan sähköisillä kassakuiteilla voi seurata ostosten jakautumista.

    Tarkista tilanne säännöllisesti

    Vaikka olette sopineet tietyn tavan hoitaa raha-asioita, ei se välttämättä enää toimi. Elämäntilanteet muuttuvat. Esimerkiksi lapsia syntyy tai toisen palkkataso nousee huomattavasti. On siis syytä tarkistaa tilanne säännöllisesti, jotta molemmat osapuolet kokevat sovitut toimintatavat edelleen toimiviksi. Huolehtimalla raha-asioiden hoidosta huolehdit myös parisuhteestasi!

    Miten teillä on raha-asioiden hoito järjestetty?

    Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.