Lomaile hyvillä mielin lomakassan avulla
Kuinka moni voi nostaa kätensä pystyyn ja todeta, että joskus kesäloman jälkeen on ollut matti kukkarossa? Minulle näin on käynyt vuosien varrella useita kertoja. Lomalla tulee helposti käytettyä rahaa vähän normaalia höveliämmin. Lähdetään lomamatkalle, syödään hyvin, kierretään erilaisissa tapahtumissa… Vaikka edullisia tapoja viettää lomaa on lukuisia, tulee yllättävän helposti lomalle aikamoinen hintalappu.
Missään nimessä en sano, etteikö lomalla voisi nauttia elämästä ja laittaa rahaa arkea enemmän haisemaan. Itsensä palkitseminen työvuoden jälkeen on täysin sallittua ja suotavaa. Kyse onkin siitä kuinka tähän irtiottoon arjesta on taloudellisesti valmistautunut. Onko lomakassaa kartutettu etukäteen vai maksetaanko pidettyä lomaa pitkälle tulevaan syksyyn? Lomalla saavutettu rentoutumisen taso ei kovin pitkälle arjessa kestä, jos lomalta paluun jälkeen posti tiputtaa visa-laskun ja kylmä tosiasia on, että rahaa on tullut käytettyä paljon enemmän kuin oli suunnitellut.
Lomakassa auttaa välttämään rahastressin
Kuten niin monessa muussakin taloudenhallinnan osa-alueessa, myös lomaan ja lomakassaan varautuminen kannattaa aloittaa jo paljon ennen tulevaa lomaa. Itselläni siirtyy joka kuukausi tietty summa erilliselle lomatilille, josta sitten maksetaan lomakulut. Näin vähän arvokkaampikin lomariento on saavutettavissa ilman loputonta luottojen poismaksamista. Ainakin minä nautin lomalla enemmän, kun takaraivossa ei vaani ajatus siitä, että kaikki on niin kallista ja tämäkin pitää sitten jälkikäteen maksaa. Lomalla kuuluu ajatella ihan muita asioita.
Suosittelen siis miettimään omaa lomabudjettia jo kuukausia etukäteen. Kun budjetti on tiedossa, voi jakaa summan kuukausilla ja laittaa vaikka suoraveloituksen siirtämään summan tilipäivänä toiselle tilille. Mutta muista, että säästökuukausia voi olla rajallinen määrä tilanteesta riippuen. Esimerkiksi yksinyrittäjälle ei kukaan muu maksa lomarahoja tms. vaan hänen pitää itse tehdä riittävä tulos, joka mahdollistaa loman pitämisen. Käytännössä tämä pitäisi huomioida jo ensimmäisten liiketoimintasuunnitelmalaskelmien kohdalla. Laskelmien pitäisi olla sellaisia, että esimerkiksi 12 kuukauden tulot tehdään 10,5 kuukauden aikana. Silloin kesällä voi pitää neljä viikkoa ja talvella kaksi viikkoa lomaa. Ja lomailla hyvillä mielin, koska loman mahdollistaa jo tehty raha.
Jos nyt on kuitenkin käynyt niin, että et ole erityisesti vielä varautunut lomakustannuksiin, laadi edes suuntaa-antava budjetti lomallesi. Ja pyri noudattamaan sitä, niin vältyt suurimmilta yllätyksiltä. Ja kun tiedät lomasi kustannukset tänä vuonna, voit ryhtyä valmistautumaan seuraavan vuoden lomakassaan. Ei Roomaakaan rakennettu yhdessä päivässä. 😉
Kauniita yöttömiä öitä jokaiselle
Kati
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.