Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

  Nimi

  Katuosoite

  Postinumero

  Postitoimipaikka

  Sähköposti

  Puhelin

  Valitse valmennuspakettisi

  Lisätietoja

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kannattavaa vertailua

  Oletko joskus verrannut itseäsi muihin? Niin minäkin. Usein vertailu muihin saattaa näkyä arvosteluna muita kohtaan, muiden saavutusten vähättelynä tai muilla huonoilla tavoilla. Se saattaa näkyä myös itsensä vähättelynä ja riittämättömyyden tunteena. Vertailu muihin aiheuttaa usein kateutta ja jopa katkeruutta. Loppupeleissä me olemme vastuussa vain omista teoista ja pystymme vaikuttamaan vain omiin tekoihimme. Itsensä liiaksi vertaaminen muihin vain vie turhaa energiaa ja saa aikaan mielipahaa.

  Olet varmaan kuullut sanottavan, että kannattaa hakeutua itseään parempaan seuraan, jotta kehittyy ja menee eteenpäin. Asia on juuri näin, mikäli se ei aiheuta sinulle liikaa vertailua muihin ja pystyt kääntämään muiden saavutukset omaksi eduksesi ja ottamaan oppia muilta. Positiivisesta vertailusta saa lisää potkua omaan toimintaan. Mahdottomalta tuntuvat asiat ovatkin toteutuneita asioita toisille. Tällaista vertailua kannattaa harjoittaa ja harjoitella. Oma epävarmuus vähenee harjoittelun myötä.

  Toisiin vertaillessa kannattaisi ajatella toisten saavutukset itsellekin mahdollisiksi päämääriksi. Toisetkin ihmiset ovat nämä saavuttaneet. Miksi et siis sinäkin voisi niin tehdä? Miettimällä millä keinoin hän on saavuttanut tavoitteensa ja mieti miten voisit itse käyttää samoja keinoja oman päämääräsi saavuttamiseksi.

  Selkeiden päämäärien asettaminen auttaa sinua pääsemään eteenpäin elämässä. Mikäli jahtaat vain toisten saavutuksia, päämäärästäsi tulee epämääräinen. Kirkas tavoite, joka on itselle todella tärkeä, saa sinut tekemän selkeitä tekoja päämääräsi eteen. Selkeä päämäärä ja päivittäiset teot päämäärääsi kohti vähentävät riittämättömyyden tunnetta. Pienet arjen päätökset ja hetket ovat tärkeitä ja niistä pitää pystyä nauttimaan. Olemaan ylpeä ja kehumaan itseä. Taputa itseäsi olalle, katso peiliin ja sano: ”Hyvä minä!” Mikäli havaitsee vain isot, elämää mullistavat asiat, jää suurin osa elämästä vaille huomiota ja merkityksettömäksi. On muistettava, että pelkkä päämäärä ei tee meitä onnelliseksi vaan myös matkalla pitäisi olla onnellinen.

  Usein olemme oppineet jo kotona ja koulussa vertaamaan omia saavutuksiamme ja työpanostamme muihin. Moni on kuullut luokkatoverin olevan parempi matematiikassa ja veljen parempi liikunnassa. Ei siis ihme, että olemme oppineet vertailemaan omia saavutuksiamme muihin. Aina löytyy meitä rikkaampi, viisaampi, kauniimpi ja hauskempi ihminen. Vertailu muihin on siis turhaa ajan ja energian haaskausta. Tärkeämpää olisi oppia arvostamaan omia hyviä puolia ja vahvuuksia. Meillä jokaisella on joku hyvä/vahva piirre tai ominaisuus, joka tekee juuri sinusta ainutlaatuisen. Omiin hyviin puoliin kannattaa keskittyä enemmän. Yhtä tärkeää on tunnistaa omat heikkoudet. Omasta mielestämme heikkoudet voivat tehdä meidät toisten silmissä juuri ainutlaatuisiksi ja kiinnostaviksi ihmisiksi. Heikkouksia on meillä kaikilla, toiset hallitsevat ne ehkä paremmin ja ovat oppineet tulemaan niiden kanssa toimeen. Omia heikkouksiakin voi kehittää ja se on osa kasvamista.

  Sanotaan, että itsevarmemmat ihmiset vertailevat itseään positiivisemmin toisiin ihmisiin kuin epävarmat ihmiset. He tunnistavat omat vahvuutensa ja hyväksyvät itsensä paremmin virheineen kaikkineen.

  Omaa itsevarmuutta voi vahvistaa sanomalla itselle ääneen esimerkiksi aamuisin kauniita asioita. Voit sanoa itseäsi kauniiksi, komeaksi, hyväksi äidiksi, ihanaksi puolisoksi jne. Kuten jo aiemmin kirjoitin, kehu myös itseäsi arjen pienistä saavutuksista ja teoista. Kannattaa hakeutua myös kannustavaan ja rohkaisevaan seuraan. Olet varmaan huomannut, että jotkut ihmiset saavat sinut huonolle tuulelle tai heidän sanat loukkaavat sinua. Heitä ei kannata kuunnella. Älä anna tällaisten ihmisten lytätä sinua. Usko itseesi. Olet kaunis ja viisas juuri omana itsenäsi ja siksi ainutlaatuinen ja tärkeä. Vertaa itseäsi eniten omaan itseesi sekä omiin tavoitteisiisi ja saavutuksiisi. Vain niillä on merkitystä. Kilpaile vain itseäsi vastaan, älä koko maailmaa.

  Omassa talouden hoidossa vain sinun omilla suunnitelmilla, tavoitteilla ja teoilla on merkitystä sinun omaan talouteesi. Me kaikki lähdemme jostain. Liika vertailu oman ja naapurin pankkitilin välillä on turhaa. Usein kulissit eivät kerro taseen todellista tilannetta.

  Paula Halonen on varallisuusvalmentaja©, sijoittaja, yrittäjä sekä kaupan alan ammattilainen.