Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

  Nimi

  Katuosoite

  Postinumero

  Postitoimipaikka

  Sähköposti

  Puhelin

  Valitse valmennuspakettisi

  Lisätietoja

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

  Kesäpohdintoja

  Monella meistä on jo alkanut arki ja loma on enää muisto vain. Toivottavasti sinun kesäsi oli antoisa. Olet saanut levättyä ja kerättyä voimiasi arjen haasteisiin.

  Kirjoitin viime kerralla lomasuunnitelmista ja siitä, ettei aina tarvitse olla kallis loma, jotta sillä viihtyy. Usein meidät tekee onnelliseksi yksinkertaiset asiat. Sain palautetta kirjoituksestani ja kävin monta hyvää keskustelua aiheesta. Haluaisin jakaa kanssasi tällä kerralla ajatuksia näistä keskusteluista.

  Olen käynyt monen vanhemman kanssa keskusteluja lomien ja Suomessa matkustamisen kalleudesta. Kesäisin Suomessa on monia tapahtumia ja elämyspuistoja lapsille sekä lapsenmielisille. Keskustelin monen kanssa pääsymaksujen kalleudesta ja mietimme yhdessä mitä vastinetta rahalle oltiin saatu. Toisten mielestä toinen elämys oli ylihinnoiteltu, kun taas toinen piti sitä kohtuullisena.

  Jäin pohtimaan mistä tämä johtuu. Mistä elämyksien ja tapahtumien hinta muodostuu. Me näemme asiakkaana vain pienen osan yrityksen arkea käydessämme esimerkiksi huvipuistossa. Huvipuistot maksavat verot, työntekijöiden palkat, sähköt, mahdolliset vuokrat, korjauskulut jne. Liikevaihdosta vähennetään edellä mainitut kulut, jonka jälkeen jää yrityksen nettotulos. Valitettavasti moni suomalainen huvipuisto ja tapahtuma kamppailee konkurssin partaalla. Yritysten riesana on myös Suomen kylmä ja sateinen sää.

  Luin juuri artikkelin Tammerfestistä, joka teki sateisina päivinä kymmenien tuhansien eurojen tappiot. Mikäli sää on epävakaa, eivät ihmiset osta ennakkoon lippuja vaan odottavat parempaa säätä. Ei tarvitse ymmärtää paljoakaan taloudesta ymmärtääkseen tämän haastavan yhtälön. Mitä pienempi yritys ja toimija, sitä haavoittuvampaa toiminta on.

  Kävin alkukesästä perheeni kanssa pienessä tapahtumassa kotikaupungissani. Tapahtuma oli uusi, ennennäkemätön kotikaupungissani. Haluan tarjota lapsilleni erilaisia elämyksiä ja päätimme käydä katsomassa, mitä tapahtuma piti sisällään. Maksoimme pääsymaksusta yhteensä 55 €. Pääsimme alueelle ja 10 minuutin jälkeen olimme nähneet jo kaiken. Olin pettynyt. Varsinkin, kun alueella oli kaksi pomppulinnaa, johon lapset halusivat, mutta niihin oli erillinen pääsymaksu. Nerokas idea! Seurasimme puolen tunnin ajan penkeiltä tapahtumia puistossa ja kaikki sisäänpääsyn maksaneet lapset halusivat myös pomppulinnoihin. Me aikuiset saimme nauttia kupin termospullossa olevaa kahvia.  Saimme puolen tunnin jälkeen lisää vastinetta rahoillemme, kun 20 min kestävä live show alkoi.  Kokemuksesta lapset olivat tyytyväisiä ja heillä oli ollut mukavaa. Me aikuiset olimme hieman turhautuneita. Miksi suhtautumisemme oli erilainen? Kokemuksemme samasta elämyksestä olivat erilaiset. Me aikuiset arvostamme erilaisia asioita kuin lapset ja vertaamme kokemuksiamme eri lailla rahan arvoon. Voiko lapsi nauttia huvituksista enemmän? Ne ovat heille ilmaisia, eikä heidän tarvitse miettiä mitä muuta samalla rahalla olisi saanut.

  Tämä on toisaalta mielestäni harmi, sillä olemme rajoittuneempia nauttimaan elämän tuomista elämyksistä.

  Vaikka ymmärrän yritysten ja tapahtumien tarkoituksen tehdä myös voittoa, en silti aina ole tyytyväinen maksamaani hintaan. Loputtomasti hintoja ei voi nostaa tuomatta lisäarvoa asiakkaalle. Eikä olemassa olevaa tuotetta kannata ylihinnoitella. Onneksi meillä kuluttajilla on mahdollisuus valita mitä rahoillamme teemme.

  Uskon rakentavan palautteen voimaa. Mikään yritystoiminta ei kehity eikä kasva ilman kehittävää palautetta. Rohkaisenkin sinua antamaan aina yrityksille ja tapahtumanjärjestäjille palautetta. Mistä pidit ja mistä et pitänyt. Näin voimme nauttia myös tulevaisuudessa hienoista tapahtumista ja elämyksistä. Silloin saamme vastinetta rahoillemme. Saamme elämyksiä, muistoja ja uusia kokemuksia, joita jaamme meille tärkeiden ihmisten kanssa. Millaisen hintalapun olet valmis näille kokemuksille antamaan? Olemme erilaisia. Ajattelemme ja arvostamme erilaisia asioita.

  Nyt on hyvä aika miettiä jo ensi kesää. Mitä sinä haluat tehdä ja missä käydä? Kannattaa miettiä asiaa jo nyt, laatia budjetti ja aloittaa lomakassana kerryttäminen jo nyt. Näin mekin voimme nauttia enemmän elämyksistä ilman turhaa huolta rahasta.

  Aurinkoa syksyysi
  Paula

  Paula Halonen on varallisuusvalmentaja©, sijoittaja, yrittäjä sekä kaupan alan ammattilainen.

  Meillä alkaa 14.8 verkkovalmennukset, joista on apua myös lomakassan suunnittelussa. Valmennuksia on erilaisia, joista löydät varmasti omaan tilanteeseen sopivan. Selätä velat -valmennukseen saat 20 € alennuksen koodilla CBJP0NN41J, Oma talous haltuun -valmennukseen saat 20 € alennuksen koodilla JAS25ZHTWQ sekä Säästäjästä sijoittajaksi -valmennukseen saat 20 € alennuksen koodilla HYXLCU9Y6G. Valmennuksiin pääset tutustumaan täältä.