Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

    Nimi

    Katuosoite

    Postinumero

    Postitoimipaikka

    Sähköposti

    Puhelin

    Valitse valmennuspakettisi

    Lisätietoja

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

    Löydä sisäinen sijoittajasi

    sijoittaminen

    Sijoittaminen tuntuu vaikealta. Monesti tulee mieleen enemmän syitä olla aloittamatta kuin aloittamista puoltavia syitä. Miksi näin on? Uskon, että syy löytyy itsetuntemuksen puutteesta. Enkä puhu nyt oman sielunmaiseman vaan sisäisen sijoittajansa tuntemisesta. Sijoittaminen ei ole pelkkää numeroiden tuijottamista, vaan vaatii paljon itsetutkiskelua.

    Olen huomannut, että kun ihmiset kiinnostuvat sijoittamisesta tai harkitsevat sen aloittamista, yleisimmät syyt ovat ”tarttis tehdä jotain” tai ”koska muutkin sijoittavat”. Hienoa, että kimmoke toimia tulee, mutta tarkoituksenmukainen sijoittaminen vaatia tietoa, taitoa ja suunnitelmallisuutta, joiden kaikkien tulisi pohjautua itsetuntemukseen. Sen takia ehkä monelle sijoittaminen jää pintapuoliseksi kokeiluksi ja saattaa tyssätä muutamiin epäonnistuneisiin yrityksiin.

    Yksinkertaisin sijoitusneuvo on huolehtia itse rahoistasi. Toiset kauhistelevat, että miksi niistä pitäisi itse huolehtia, kun maailma on täynnä erilaisia ammattilaisia ja neuvojia. Mutta tosiasia on, ettei kukaan muu pidä huolta rahoistasi samalla tavalla kuin sinä itse. Pankin sijoitusneuvojien, rahoitusyhtiöiden myyntiedustajien yms. perimmäinen tarkoituksensa on kuitenkin myydä omia tuotteitaan. Kuinka paljon myyntitilanteessa ajatellaan todellisuudessa asiakkaan parasta riippuu sekä myyjästä että hänen edustamastaan tahosta. Sinun pitää ymmärtää motiivit toiminnan takana, jotta voit tehdä informoituja päätöksiä.

    Toiset taas kuvittelevat sijoittamisen olevan erityisen vaikeaa. He heittävät hanskat tiskiin ennen kuin ovat oikeasti edes yrittäneet. Kellään muulla ei ole yhtä suurta intressiä saada rahasi tuottamaan kuin sinulla itselläsi. Jos oman taloudellisen tilanteen parantaminen ei ole riittävä syy perehtyä asiaan, en tiedä mikä on. Sijoittamisen ei ole pakko olla monimutkaista numeroiden pyörittämistä, kurssien kyttäämistä tai uutisten seurantaa, jollaista monet kuvittelevat sen olevan. Se voi olla juuri niin monimutkaista tai yksinkertaista kuin itse haluat.

    Helposti myös ajatellaan, että jos perheenjäsen, ystävä tai joku auktoriteetti sijoittaa tietyllä tavalla, pitäisi itsekin toimia samoin. Toisen tapa sijoittaa ei välttämättä sovi sinulle ollenkaan, vaikka olisitte päällisin puolin täysin samanlaisissa elämäntilanteissa. Jokaisen tulisi löytää omat kiinnostuksen kohteet ja sitä kautta omat sijoituskohteet. Lisäksi sijoittaa voi niin monella eri tavalla eli vielä pitäisi löytää oma sijoitusstrategia. Vaihtoehtoja ja variaatiota on tuhansia, joten jokaisella varmasti löytyy se itselle sopiva tapa sijoittaa.

    Sijoitussuunnitelma antaa kehyksen sijoittamiselle

    Kun otat vastuun omasta taloudestasi ja päätät ryhtyä sijoittamaan, on sijoitussuunnitelma yksi parhaista tavoista konkretisoida mitä haluat saavuttaa sijoittamisella. Toisin kuin moni saattaa kuvitella sijoitussuunnitelma on paljon muutakin kuin valittujen omaisuuslajien ja tuotteiden listausta. Siihen kirjataan tavoitteet, kiinnostuksen kohteet, sijoituskriteerit, mitä osaamista jo löytyy ja mitä taitoja pitää vielä oppia, jotta tavoitteisiin päästään. Jotta sijoitussuunnitelma toimisi oikeana työkaluna, vaatii sen muodostaminen todella paljon ajatustyötä. Ja tämän pohdinnan keskiössä on itsetuntemus paljon enemmän kuin tuotto-odotusten laskeminen.

    Erityisesti naisille on varmasti tuttua tilanne, jossa vaatekaappi on täynnä vaatteita, muttei löydy mitään päälle pantavaa. Minulla oli vuosia tämä dilemma, kunnes viisastuin ja ymmärsin miksi näin oli. Yksi keskeisin syy oli, että ostin vaatteita kuvitteelliselle minälleni. Mieleni sopukoissa yhdistelin tyylikkäitä hameita kauluspaitoihin ja neuleisiin. Todellisuudessa olen pohjimmiltani farkut ja huppari -mimmi. Joten kun avasin vaatekaapin ei sieltä löytynyt sellaista, jossa olisin tuntenut itseni mukavaksi ja omaksi itsekseni. Miten tämä sitten liittyy sijoittamiseen? Esimerkki kertoo itsetuntemuksen haasteellisuudesta. Jos et ole tehnyt itsetutkistelua, sopivien vaatteiden löytäminen on vaikeaa. Mutta kuvittelepa kuinka hankalaa silloin on löytää itselle sopivia sijoituskohteita?

    Yksi itsetuntemuksen suurista haasteista on riskitason määrittely. Se saattaa jopa olla kaikista eniten pohdintaa vaativa osa-alue sijoitussuunnitelmassa. Saatamme hyvinkin kuvitella, että olemme kylmähermoisia ja huimapäisiä riskinottajia, koska kuvittelemme olevamme elokuvien sankareiden tasoisia viilipyttyjä. Kuitenkin todellisuudessa meitä alkaa huimata jo pienenkin arvonlaskun edessä. Ja kun riskiä on otettu liiaksi, peräännytään sijoituksista ensimmäisten vastainkäymisten tullessa vastaan. Itsetuntemukseen kuuluu kyky erottaa riskinottohalu ja -kyky toisistaan sekä ymmärrys asettaa ne itselle sopivalle tasolle.

    Kuten kaiken uuden äärellä, myös sijoitussuunnitelman teko haastaa sinut pohtimaan lähtökohtia, keinoja ja tavoitteita. Ja ennen kaikkea omaa suhdetta rahaan ja vaurastumiseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta pelkkä sijoitussuunnitelma ei riitä. Jostain vaan on aloitettava. Sinulta pitää löytyä rohkeus ryhtyä mietinnöistä tekoihin. Sisäinen sijoittajasi odottaa ulospääsyä, joten anna hänelle mahdollisuus!

    Aurinkoisin terkuin
    Kati

    Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.

    Jos olet kiinnostunut sijoittamisen aloittamisesta, tule mukaan Varallisuusakatemian Säästäjästä sijoittajaksi -verkkovalmennukseen. Valmennuksen avulla teet askelmerkit sijoitustoimintaan. Valmennus alkaa keskiviikkona 22.3. ja kestää viisi viikkoa. Hinta 97 €. Koodilla 8E1G7591ZY saat 30 € alennuksen helmikuun loppuun saakka. Tervetuloa mukaan!