Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

    Nimi

    Katuosoite

    Postinumero

    Postitoimipaikka

    Sähköposti

    Puhelin

    Valitse valmennuspakettisi

    Lisätietoja

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

    Maksa aina ensin itsellesi

    Viikonloppuna futisjoukkueen pukukopissa keskusteltiin opettajien palkoista, ja yleinen konsensus oli, ettei ammatissa ansaitse riittävästi verrattuna työn vaativuuteen ja tärkeyteen. Vaikka tämä onkin kovin totta, oman talouden hallinnan kannalta tulojen määrällä ei ole merkitystä. Vaan sillä, että tietää mihin rahansa käyttää.

    On talous kuinka tiukka tahansa, aina tulee huolehtia itsestä. Koska sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen. Kun rahaa tulee sisään, tulisi siitä maksaa ensin itselle. Ennen taloudellista valaistumistani tuloista harvemmin jäi mitään säästöön tai sijoitukseen. Huolestuin vasta siinä vaiheessa kun tajusin, ettei tuloissani ollut mitään vikaa. Miten ihmeessä minulta ei jäänyt rahaa säästöön vaikka kaikki edellytykset siihen oli? Ihmettelyni päättyi, kun törmäsin lauseeseen ”maksa aina ensin itsellesi”.

    Maksa aina ensin itsellesi tarkoittaa, että asetat itsesi kaikkien laskuttajien yms. edelle, jotta voit kartuttaa omaa kassaasi. Tämä ei tarkoita sitä, että laiminlöisit maksuvelvoitteitasi ja jättäisit laskusi maksamatta. Kun rahaa tulee sisään, on se sitten palkkatuloa, tukia tms., asetat itsesi samaan asemaan (tai itse asiassa parempaan) kuin rahanvaatijat.

    Tärkeintä on vaan laittaa rahaa sivuun itselleen. Varsinkin alkuvaiheessa. Koska kyseessä on ajatusten muuttaminen. Itselle maksaminen on yhtä tärkeää kuin muille maksaminen. Henkisesti jopa tärkeämpää. Ajatuksia tulisi muuttaa siten, että sinä olet tärkeä. Myös taloudellisesta näkökulmasta.

    Eikä keskeistä ole tulojen määrä vaan se, että tietää mihin ne käyttää. Vaikka tulot nousisivatkin, ei taskuun todennäköisesti jää yhtään sen enempää rahaa. Ei minullekaan jäänyt. Koska menot muuttuvat tulojen mukana eikä rahan kuluttaminen ole vaikeaa. Sen sijaan työlästä on omien ajatusten ja käyttäytymisen muuttaminen.

    Siirrettävä määräkään ei ole ongelma. Aloittaessa summa voi olla vaikka vain 1 % bruttotuloistasi. Kun huomaat, että rahaa on kuun lopussa ihan yhtä paljon kuin ettei olisi rahaa laittanut sivuun, voi prosenttiosuutta nostaa. Älä kuitenkaan huijaa itseäsi ajattelemaan, ettei nostoa kannata tehdä rivakasti. Prosenttiosuuden tulisi olla vähintään 10 % bruttotuloista eikä tavoitteeseen pääsemistä kannata keinotekoisesti viivyttää. Ja huomaa summan olevan prosenttiluku, ei euroluku. Tulojen noustessa kulutus hyppää helposti uudelle tasolle. Prosenttiosuus takaa sen, että suhteessa yhtä suuri osuus laitetaan edelleen säästöön.

    Jos epäilet tai olet huomannut, että sinulle on hankalaa pitää rahat säästössä, ei hätää. Keinoja itsekurin selättämiseen kyllä löytyy. Itse aloitin niin, että automatisoin kuukausittaisen siirron käyttötililtä säästötilille. Siirtopäivä oli tietenkin palkkapäivä, jotten kerinnyt edes huomaamaan rahoja tililläni. Ja koska halusin pelata varman päälle, oli säästötili kokonaan toisessa pankissa. Eikä siihen pankkitiliin ollut verkkopankkitunnuksia. Ja vuosittainen nostomääräkin oli rajattu. Näillä erilaisilla varmistuksilla onnistuin säästämään rahaa kuin varkain ja samalla muuttamaan omia raha-ajatuksiani.

    Sinä olet oman elämäsi tähti. Arvosta siis itseäsi. Muodosta tapa maksaa itsellesi ensin. Jos maksat jo itsellesi, muista säännöllisesti tarkistaa määrää ja haastaa itseäsi. Jos et ole jo aloittanut maksamaan itsellesi, aloita heti!

    Itseään arvostavin terveisin
    Kati

    Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.