Mieli mukaan tavoitteisiin
Näin vuoden lopussa tutkailemme usein mennyttä vuotta ja suunnittelemme tulevaa.
Usein luvataan uuden vuoden lupauksia ja siitä on tullut osalle perinne, jotka ovat lähinnä vitsiksi tarkoitettuja huvituksia.
Oletko koskaan miettinyt, miksi toiset ihmiset menestyvät elämässään paremmin kuin toiset? Saavatko ne sinut jopa kateelliseksi, koska oma elämäsi ei ole niin hohdokasta? Ajatteletko, ettet voi itse juuri vaikuttaa vaan elämä tuo eteen, mitä nyt sattuu tuomaan?
Toivottavasti et.
Olipa ihminen menestynyt millä elämän osa-alueella tahansa, heillä kaikilla on yhteinen piirre ja tapa. He asettavat itselleen tavoitteita. Tavoite asetetaan niin, että se on selkeä ja mitattavissa.
Urheilijat asettavat oman tavoitteensa parantaakseen omaa ennätystään. Pituushyppääjä haluaa hypätä pidemmälle, pikajuoksija juosta lujempaa.
Yritysjohtaja haluaa tehdä parempaa tulosta ja saada henkilökunnan ajattelemaan sanoin ja ponnistelemaan kosti yhteistä tavoitetta.
Perheenäiti haluaa lasten pysyvän terveenä ja menestyvän koulussa.
Tavoitteen asettamisesta on puhuttu ja kirjoitettu paljonkin. Oman mielen vaikutuksesta tavoitteen saavuttamiseen ehkä vähemmän.
Mielestäni suurin syy uuden vuoden lupausten pettämisessä voi juuri olla meidän mielemme. Mikäli oma mielemme ei tue lupausta tai tavoitetta, se jää saavuttamatta.
Aliarvioimme usein mielen voimaa. Otetaan esimerkki. Käännä pääsi sivulle. Katso, mihin asti saat pääsi käännettyä ilman, että käännät koko ylävartaloa. Katso kohta tarkasti ja paina kohta mieleesi. Ota nyt mielesi mukaan harjoitukseen. Laita silmäsi kiinni ja keskity. Ajattele olevasi notkea ja sinä pystyt kääntymään paljon pidemmälle, kuin äsken. Ajattele mielessäsi kohta mihin asti pystyt kääntämään päätäsi. Käännä nyt pääsi uudestaan. Huomaatko? Pääset paljon pidemmälle kuin äsken ilman sen suurempaa ponnistelua sinulla oli vain mielesi mukana, etkä tehnyt harjoitusta vain alitajuntaisesti.
Alitajunta ohjaa suurinta osaa meidän jokapäiväisestä toiminnastamme. Se ei kyseenalaista, onko toiminta kannattavaa vai ei.
Mikäli olemme tottuneet syömään aamiaiseksi sokerikuorrutettuja muroja emme tuskin valitse täysjyväpuuroa lautaselle, vaikka sitä olisikin tarjolla.
Onneksi omaa alitajuntaa voi muuttaa ja saada se tekemään parempia tekoja. On vain otettava tietoinen mieli mukaan ja kyseenalaistettava omia valintoja.
Alitajunta omassa taloudessa
Mikäli haluamme saavuttaa omassa taloudessamme parempia tuloksia, oman mielen on oltava mukana tukemassa tätä tavoitetta. Kuluttaminen tapahtuu usein alitajuntaisesti, automaattiohjauksella. Käymme työpäivän jälkeen kaupassa ja ostelemme kaikenlaista ajattelematta sen kummemmin mitä kärryyn tulee. Samoin voimme selata nettiä ja nähdä houkuttelevan mainoksen, joka saa meidät ostamaan tuotteita sen kummemmin ajattelematta.
Ostaminen tapahtuu usein automaattisesti, emme ajattele ostotapahtumaa mikäli emme ole tottuneet kyseenalaistamaan ostoksiamme.
Ottamalla tietoisen mielen mukaan oman talouden jokapäiväisiin ostoihin, teemme omaan talouteen parempia valintoja.
Näistä pienistä ajatuksista ja teoista tule ajan myötä uusi alitajuntamme, joka tukee matkaamme vaurastumisen tiellä.
Tavoite
Tavoitteita kannattaa mielestäni asettaa ihan jokaiselle osa-alueelle. Näin varmistamme, että menemme eteenpäin elämässä ja vieläpä haluttuun suuntaan. Emme kulje vain tuuliajolla elämän aallokossa. Valjasta myös tietoinen mieli ohjaamaan laivaasi haluamaasi suuntaan.
Voimme tehdä itsellemme tavoitekarttoja kuvin ja selkein tavoittein. Voimme visioida millaista elämämme olisi, kun olemme saavuttaneet tavoitteen. Tekemällä tavoitteesta mahdollisimman selkeän valjastamme myös mielen mukaan tavoitteen saavuttamiseksi.
Tavoitteellista vuotta
Paula
Paula Halonen on varallisuusvalmentaja©, sijoittaja, yrittäjä sekä kaupan alan ammattilainen.