Mitä tekisit urallasi (ja elämälläsi?)
Lyhyen ajan sisään olen kuullut monen tuttavani työsuhteen päättyneen kuin seinään tai motivaation kadonneen pitkässä työsuhteesta. Muutaman kanssa olen saanut jumpata kysymystä siitä, mitä siirtoja uralla ja loppuelämällä tekisi. Miten yhdistää merkitys ja talous? Onko minusta riskinottajaksi hypätä uudelle alalle tai yrittäjäksi? Kuinka uskollinen tai uskoton voit olla sisälläsi huhuileville aihioille?
Oma kokemukseni on, että elämälle tekemämme käsikirjoitus toimii – mutta vain satunnaisesti. Ovi, jota rynkytät pitkään, ei aukeakaan, mutta viereisestä ikkunasta mahtuu kiipeämään sisään aivan uuteen tilaan. On myös hetkiä, jolloin seisot kuin keskellä lavasteita näytelmässä, jonka ohjaaja on juuri ottanut hatkat ja tuottaja tuhlannut rahat. Tai ehkä olet itse se ohjaaja, jolta juonenkulku on pahasti hukassa.
Siksi oikeassa elämässä on parempi, että mahdollisia käsikirjoitusaihioita on useampia. Tämä pätee myös talouteesi.
Yksi tapa lähestyä kysymystä on Bill Burnettin ja Dave Evansin hahmottelema Odysseys-suunnitelma (Bill Burnett & Dave Evans: Designing your life. Alfred A. Knopf), jotka tulee tehdä seuraaville viidelle vuodelle. Miksi viidelle? Koska kaksi vuotta olisi liian lyhyt jänne ja seitsemän puolestaan liian pitkä. Lisäksi työtyytyväisyys samassa työpaikassa on tutkimusten mukaan alimmillaan noin kuuden vuoden kohdalla. Se on hetki, jolloin useammat liikahtavat tai luovat nahkansa uudelleen.
Luo siis kolme hyvin erilaista versiota elämästäsi. Kolme suunnitelmaa tarjoilee mielellesi oikeasti vaihtoehtoja.
Suunnitelmassa yksi (1) jatkat suurin piirtein nykyistä elämääsi tai aloittelet uutta, jota juuri olet kurkottelemassa. Hahmottele se mahdollisimman tarkasti viideksi vuodeksi eteenpäin. Se on tämänhetkinen vaihtoehto.
Suunnitelmassa kaksi (2) mietit, mitä tekisit, jos suunnitelmasi yksi yhtäkkiä katoaisi alta, syystä tai toisesta. Sellaista tapahtuu, tiedät kyllä. Pakota itsesi ajattelemaan, mihin suuntaan lähtisit etsimään innostavaa uutta vaihtoehtoa.
Kolmas suunnitelmasi (3) on se, mitä mielelläsi tekisit, jos raha tai esimerkiksi asian tekemiseen liittyvä imago/status ei olisi esteenä. Usein imagolliset esteet – “mitä muutkin siitä sanoisivat, jos” – saattavat olla jopa rahaakin suurempi kahle kintussa.
Älä pysähdy vielä tähän vaan jatka. Nimeä kukin suunnitelma kuudella sanalla (esim. “Kaikki yhden kortin varaan – kehitän innovaatiotani” tai “Hyödynnän oppimaani auttaakseni syrjäytyneitä nuoria Suomessa”). Lisää otsikoiden alle kolme kysymystä, jotka suunnitelma mieleesi nostaa (esimerkiksi: “voinko oikeasti käyttää kykyjäni hyväksi tässä? “Kokisinko sen mielekkääksi? “ “Miten rahoittaisin tämän, mistä saisin uusia tulovirtoja? “ “Olenko valmis ottamaan näin ison riskin?”)
Hahmottele lisäksi paperille aikajana ja piirrä sille to-do -listalla olevat isot tehtävät asiat ja toiveet, vuodesta yksi vuoteen viisi. Merkitse siihen myös henkilökohtaiset tapahtumat, joilla on iso merkitys resursseihisi, ajankäyttöösi, jaksamiseesi ja talouteen – kuten vaikkapa toive perheenlisäyksestä, maratonharjoittelusi, uuden työtilan tai koulutuksen hankinta.
Kun nämä on tehty, rankkaa vielä suunnitelmasi prosentein – yhdestä sataan – sen mukaan, miten paljon käytössäsi on resursseja siihen (osaaminen, aika, raha), kuinka paljon suunnitelma innostaa ja sytyttää sinua, ja kuinka paljon luottamusta sinulla on kykyysi käynnistää se. Pohdi, miten voisit prosenttilukuja kasvattaa.
Älä jää suunnitelmasi kanssa yksin, vaan juttele siitä ajatuskumppaniesi kanssa. Tarkkaile itseäsi: mikä suunnitelmistasi energisoi sinut ja miksi. Toteutuva suunnitelma ei välttämättä ole mikään laatimistasi, mutta se, että avaat ajattelusi aidosti erilaisille prosesseille, on jo työvoitto. Sana alkaa tulla lihaksi. Se on jokaisen hyvän käsikirjoituksen ja sanoituksen tehtävä, tulipa siitä valmis esitys tai ei. Elämä alkaa tehdä sitä meissä.
Unna Lehtipuu on viestintäyrittäjä Framillassa, sijoituskirja Timanttipesulan tekijä (TalentumPRO 2016), bloggaaja ja varallisuusvalmentaja©.
PS! Jos asuntosijoittaminen on yksi elämääsi kiinnostava suunnitelma nyt tai tulevaisuudessa, tule mukaan Varallisuusakatemian Asuntopäivään 27.1.2018. Se on tuhti ja kattava tietopaketti ja valmennus, jossa mukana monta kokenutta asuntosijoittajaa jakamassa parhaat vinkit ja opit juuri sinulle. kuinka päästä asuntosijoittamisessa alkuun, tai kuinka kehittää jo olemassa olevia sijoituksiaan. Ja mikä parasta, syöttämällä ilmoittautumiseen koodin ZO2RC7YTD7, saat 100 euron alennuksen marraskuun ajan. Toimi siis heti!