Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

  Nimi

  Katuosoite

  Postinumero

  Postitoimipaikka

  Sähköposti

  Puhelin

  Valitse valmennuspakettisi

  Lisätietoja

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

  Paha raha?

  Viime aikoina olen käynyt monia keskusteluja siitä, mikä on tavoittelemisen arvoista elämässä. On itsestäänselvyys, ettei raha yksin ei tuo onnea. Jos elämän ainoa tarkoitus on hankkia rahaa ja vielä enemmän rahaa, on varmaa, että päätyy yhtä onnettomaan tilanteeseen kuin Dickensin Ebenezer Scrooge Joulukertomuksen alussa. Eihän kukaan halua olla kuten kitupiikki Scrooge tai Roope Ankka, ja niinpä jätämme raha-asiat ja paremman taloustilanteen tavoittelemisen toisille ja keskitymme elämään ”hetkessä”.

  Muutama vuosi sitten vielä olin tällainen hetkessä eläjä. Ryhtyessäni muuttamaan talouttani kohti suunnitelmallisuutta, oli yksi motiiveistani auttaa itseni lisäksi myös muita. Pyrin kasvattamaan tulojani joka vuosi, mutta yhtä tiukasti pidän kiinni siitä, että antamiseni kasvaa tulojeni myötä. Vapaaehtoinen antaminen (on myös elämäntyyli, eikä ole pelkästään kyse rahasta) tuo valtavasti iloa elämään. Varallisuuden kasvu ei tarkoita välttämättä itsekästä elämäntyyliä, vaan parhaimmassa tapauksessa tuo hyvinvointia vaurastujan lisäksi monelle muullekin.

  Tapasin äskettäin menestyneen eläkkeellä olevan bisnesmiehen, joka kertoi ostaneensa aikoinaan vanhempiensa pienen maatilan rakennuksineen kaikkineen tietäen, että kyseessä oli huono sijoitus. Tämä kauppa takasi vanhemmille lisätuloja eläkepäivinä, ja vaikka liikemies ei itse siitä taloudellista hyötyä saanutkaan, päätti hän juttunsa seuraaviin sanoihin ”… mutta mitäpä sitä ei tekisi rakkaittensa puolesta.” Hänelle tuo maatilan ostaminen ei ollut kummoinen kuhmu muiden bisnesten joukossa, mutta moni muu olisi joutunut katsomaan vierestä kuinka kotimaatila myydään vieraille pilkkahintaan.

  Raha ei ole paha. Raha on vain väline, jolla voimme tuottaa hyvinvointia itsellemme ja läheisillemme. Rahasta puhuminen ei ole huono asia. Se auttaa meitä hahmottamaan omaa suhdettamme rahaan ja sitä kautta pääsemään eteenpäin omissa tavoitteissamme. Suunnitelmallinen rahankäyttö, säästäminen, sijoittaminen ja vaurastuminen eivät syrjäytä elämän muita tärkeitä asioita.

  Antamista voisi pitää yhtenä sijoitusmuotona. Sen tuotto on hyvä mieli ja tämä tuotto palautuu samana hetkenä antajalleen, kun raha osuu kohteeseensa. Tässä sijoituslajissa tärkeää on sijoittajan vapaaehtoisuus ja iloinen mieli. Muussa tapauksessa on paras jättää rahat tilille odottamaan parempia kohteita.

  Oikein ihanaa joulun odotusta ja anteliasta joulumieltä kaikille!

  Mervi Tanskanen on Varallisuusvalmentaja©, asuntosijoittaja, metsänomistaja sekä farmaseutti.