Puhutaan rahasta
Rahan ympärillä on aina ollut tiettyä mystiikkaa. Toisilla on sitä paljon, toisilla paljon vähemmän. Vaikeneminen on kultaa, senhän sanoo jo sananlaskukin. Kaikki kunnia vaatimattomuudelle, mutta miten rahataitojaan voi kehittää, jos ei puhu rahasta?
Suhde rahaan muodostuu jo lapsuudessa. Suosittelen pohtimaan, kuinka rahasta puhuttiin ja kuinka siihen suhtauduttiin. Hämmästyttävän usein omat ajatukset ja uskomukset rahasta heijastelevat lapsuudessa havaittuja ja opittuja malleja. Ymmärtämällä omien ajatusten ja uskomusten alkuperän pystyy niitä korjaamaan ja kehittämään.
Taloudenhallintaa tulisi ajatella samanlaisena taitona kuin vaikka leipomista, piirtämistä tai urheilua. Ilman harjoittelua edistystä harvemmin tapahtuu. Mikset siis priorisoisi rahataitojen kerryttämistä samalla tavalla kuin yrität mahduttaa päivääsi kuntoilua? Artikkeli, blogikirjoitus tai luku kirjasta on pieni osa päivästä, mutta hyöty paljon suurempi. Tieto lisääntyy, ymmärrys kasvaa, uusia ajatuksia muodostuu…
Iso osa rahataitojen kehittämisestä on rahasta puhuminen. Jos rahasta ei puhu, jää kerätty tieto helposti irralliseksi. Rahasta puhuminen saattaa jännittää, olla vaivaantunutta tai ehkä jopa pelottavaa. Mutta, kuten yleensä haastavissa tilanteissa, loppujen lopuksi se kannattaa. Joten kannustan kaikkia puhumaan rahasta. Löydä omat luotettavat tahot läheisistäsi, ystävistäsi, tuttavistasi tai ammattilaisista keskustelukumppaneiksi. Itsekseen miettiminen, varsinkin, jos painii rahapulan tai velkakierteen kanssa, ei välttämättä auta. Oman pään sisälle on niin helppoa eksyä. Sparrausavulla omat ajatukset saavat heijastuspinnan ja selkeytyvät.
Rahataitojen kehittäminen voi olla väsyttävää ja hankalaa, mutta yhtä lailla innostavaa ja palkitsevaa. Aivan kuten urheilu. Kun tekee työn, saa myös palkinnon. Itse määrittelet mikä tavoitteesi on: isompi hankinta, vararahasto, tasapainoinen talous, taloudellinen riippumattomuus jne. Omaan taloudelliseen tilanteeseen voi ja pitää vaikuttaa.
Itse saan rahataitojen kasvattamisesta samanlaisia endorfiinibuusteja kuin urheilusta. Eikä tarvitse edes raahautua kuntosalille 😉 Kannattaa siis kokeilla. Kuntosalin personal trainerin sanoin: jaksaa, jaksaa…
Energistä syksyä ja aurinkoa
Kati
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.