Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

  Nimi

  Katuosoite

  Postinumero

  Postitoimipaikka

  Sähköposti

  Puhelin

  Valitse valmennuspakettisi

  Lisätietoja

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

  Vapaaksi velasta

  On kahdenlaista velkaa. On hyvää velkaa, jossa velka itsessään tuottaa sinulle rahaa, tästä esimerkkinä vaikkapa sijoitusasuntolaina. Jos ostat 100 000 euron hintaisen sijoitusasunnon, pankki lainaa sinulle 70 000 euroa (eli asunnon arvosta 70 % käy vakuutena) ja loput 30 000 euroa sijoitat asuntoon itse. Näin olet tehnyt 100 000 euron sijoituksen 30 000 eurolla. Eli olet laittanut ”other people’s money” tekemään töitä itsellesi.

  Mutta on olemassa myös huonoa velkaa. Huono velka on jatkuvaa luottokorttivelkaa tai pikavippejä. Luottokorttien luoton korko vaihtelee 5,3–16,2 % välillä. Jos luottokorttia käyttää vain maksuvälineenä, eli velka maksetaan heti pois, silloin ei tietenkään luottokorkoa peritä. Pikavipeissä todelliset vuosikorot saavat olla alle 2000 euron lainoissa maksimissaan 50 %! Se on hurja määrä rahaa lainanmyöntäjän taskuun.

  Vielä noin 60 vuotta sitten luottokortteja ei ollut, eikä luoton käyttäminen päivittäisten ostosten tekemiseen ollut mikään vaihtoehto. Jos jotakin hyödykettä tarvittiin, siihen säästettiin rahaa ja tuote maksettiin käteisellä. Eläminen saattoi olla vaatimattomampaa kuin nykyisin, mutta samalla tehdyt hankinnat olivat omalla työllä saavutettuja ja vakaan harkinnan tuloksia. Ennen vanhaan maksukyvyttömät henkilöt joutuivat fyysiseen velkavankeuteen. Heidän liikkuminen ja elämä oli rajattu vankilan seinien sisälle. Nykyisin luotto- ja pikavippiyhtiöt pitävät ihmisiä velkavankeudessa, tosin ilman vankilan harmaita seiniä. Luottokorttirästeistä ja pikavippikierteestä voi olla joskus jopa mahdoton selviytyä omin avuin ulos.

  Velkakierteestä on kuitenkin mahdollista päästä kuiville. Ensimmäisenä muuttuu ajattelu, sen mukana käytös. Jos velkaa on kertynyt vuosien mittaan paljon, on selvää, että muutokset ei ihan heti ole näkyvissä. On tärkeää ymmärtää olevansa prosessissa, joka kyllä voi tuntua epämukavalta, mutta jonka saat päätökseen sisulla ja suunnitelmallisuudella.

  Taloudellinen vapaus kuuluu meille jokaiselle. Jokaiselle on mahdollista oppimisen kautta olla taitava rahankäyttäjä. Eikä koskaan ole liian myöhäistä. Joskus on vain puskettava omien rajoitusten ulkopuolelle, epämukavuusalueelle, sinne missä kasvu tapahtuu. Ja se joskus on silloin kun tulet niin tyytymättömäksi nykyiseen olotilaasi, että muutoksen tuoma tuska on pienempi paha kuin paikoilleen jääminen.

  Varallisuusakatemia on lanseerannut uuden Vapaaksi velasta -valmennuksen, jossa kuuden kuukauden ajan pumppaamme rahataitoja ja selätämme velkoja yhdessä ryhmänä. Ensimmäinen ryhmä starttaa maaliskuun lopulla, mutta mukaan mahtuu vielä! Jos koet, että nyt on sinun aikasi ottaa askeleita huonon velan selättämiseen, ota yhteyttä sähköpostitse.

  Toivotan kaikille aurinkoisia kevätpäiviä!

  Mervi Tanskanen on varallisuusvalmentaja©, asuntosijoittaja, metsänomistaja sekä farmaseutti