Vaurastuminen on rakkaudentunnistus itselle
Lähtökohdat ovat erilaiset, tavoitteet vaihtelevat pienistä valtaviin, keinot eroavat… rahapolkuja on yhtä monta kuin on ihmisiä. Tämä on yksi rahaan liittyvistä lempitotuuksistani. Mutta kaikilla on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan taloudelliseen tulevaisuuteen.
Viime viikolla Unna kertoi, miten ikäviä seurauksia parisuhteen päättymisestä voi olla omalle taloudelle. Varautuminen pahimpaan skenaarioon ei ole epäluottamuslause parisuhteelle, vaan rakkaudentunnustus. Mutta missä on sinun oma rakkaudentunnistus itsellesi, jos et yritä vaikuttaa taloudelliseen tulevaisuuteesi?
Miksi kannattaa vaurastua?
Vaurastumisen avulla voit elää haluamaasi elämää, jota eivät taloudelliset puitteet rajoita. Toiselle tämä tarkoittaa ihan toista kuin toiselle. Vaurastuminen kuitenkin tarkoittaa valinnan vapautta löytää ja viettää itselleen sopivaa elämää.
Kukaan ei kuitenkaan vaadi sinulta vaurastumista. Eikä elämässä tarvitse tehdä mitään pakollista, paitsi kuolla. Mutta on järkevää vaurastua.
Suurin osa ihmisistä saa talouteen tulevan rahansa työstä. Mitä sitten tapahtuu, jos jostain syystä tämä tulonlähde katkeaa? Jos jäät työttömäksi, olet kykenemätön suorittamaan työtehtäviä tai olosuhteet, vaikka läheinen sairastuu, muuttuvat? Suomessa yhteiskunta auttaa (ainakin toistaiseksi), mutta yhteiskunnan resurssit ovat rajalliset. Onko järkeä luottaa järjestelmään vai olisiko syytä huolehtia omalta osaltaan tulevaisuudestaan?
Tarkoituksenani ei ole pelotella eikä huolestuttaa, vaan herättää ajatuksia omasta tulevaisuudesta. Miltä se näyttää? Jos raha ei olisi este, miten viettäisit aikaasi. Entä millainen elämäsi olisi? Jos sinulla on lapsia, ehkä mietit, millaiset tulevaisuuden eväät voit heille tarjota. On aina parempi olla riippumaton ulkoisista tekijöistä, erityisesti talousasioissa, joten miksipä et ottaisi tulevaisuuttasi haltuun?
Huolehtimalla taloudestasi poistat yhden valtavan stressin aiheen elämästäsi. Huolehtimalla taloudestasi, huolehdit itsestäsi. Huolehtimalla taloudestasi, rakastat itseäsi.
Sitku-elämä ei vie eteenpäin
Vaurautta ei synny ilman tekoja. Mutta tekoja ovat myös ensiaskeleet. Varallisuusvalmennuksesta puhuessani monet tuntuvat kokevan, että valmennusta voi harkita sitten, koska pankkitililtä löytyy esimerkiksi 10 000 €. Olettama on paradoksi, koska vaurauden tavoittelu aloitetaan aina alusta olivat lähtökohdat mitkä tahansa. Ajatus paradoksin taustalla on sama kuin siivoaminen edellisenä päivänä, kun siivooja tulee. Käytät energiaasi epäolennaiseen ja aivan turhaan. Matka vaurauteen on täynnä haasteita ilman, että itse asetat keinotekoisia rajoja tai välität muiden mielipiteistä. Jos taloudellisen tulevaisuutesi avaimet ovat hukassa, koska elät sitku-elämää (sitten kun saan rahaa, sitten kun minulla on aikaa…) jäät jälkeen rahapelissä, jossa olet mukana halusit tai et.
Lopeta keinotekoisten esteiden keksiminen ja tartu toimeen. Lue kirjaa tai blogia, liity facebook-ryhmään, keskustele lähipiirisi kanssa tai osallistu kurssille. Pienillä teoilla voi aivan hyvin aloittaa, pääasia on, että aloitat. Vain sinä itse voit muuttaa taloudellista tulevaisuuttasi, olisiko siis aika osoittaa rakkautta myös itseään kohtaan?
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.