Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

  Nimi

  Katuosoite

  Postinumero

  Postitoimipaikka

  Sähköposti

  Puhelin

  Valitse valmennuspakettisi

  Lisätietoja

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

  Loma ilman lomakassaa

  Kati Kyyrö kirjoitti viime viikolla blogissa lomakassan tarpeellisuudesta. Aihe on tärkeä ja haluankin jatkaa samasta aiheesta tällä viikolla. Näkökulma on hieman erilainen.

  Olen vuosien varrella joutunut itse tilanteeseen, jossa lomakassaa ei ole tullut kerättyä etukäteen. Välillä ei ole ollut mistä säästää enää erikseen lomakassaan tai olen huomannut, että loma tuli jo eikä lomakassaa ole ehditty kerätä. Olipa syy mikä tahansa, miksi lomakassaa ei ole, tärkeintä on elää lomalla sillä rahalla mitä on. Velaksi lomaileminen on mielestäni sama asia kuin kaivaisi itselleen vain syvempää kuoppaa.

  Usein lomalla riidellään myös rahan käytöstä ja sen puutteesta. Tätä tuskin kukaan haluaa omalta lomaltaan. On tärkeää puhua lomailuun käytettävistä rahoista avoimesti ja niistä omista toiveista lomaa varten. Puhumalla saamme perheen kaikkien mielipiteen huomioitua. Usein tällaisissa keskusteluissa saattaa jopa yllättyä.

  Kysyin alkuvuodesta tytöiltä mitä he toivoisivat lomaltaan. He toivoivat, että saavat nukkua pitkään, viettää kiireetöntä aamua rauhassa, olla kotona ja nähdä kavereita. Olin yllättynyt. Kysyin eivätkö he halua käydä missään lomamatkalla? He toivoivat, että menisimme laivalle. Kysyessäni syytä vanhempi ilmoitti, että laivalla oli kivaa, koska me vanhemmat leikimme heidän kanssaan ja teimme perheen kanssa yhdessä pieniä kivoja juttuja. Tästä keskustelusta ymmärsin mikä on lomailussa lapsille tärkeintä.

  Kiireetön ja aikatauluton arki. Se, että me aikuiset olemme oikeasti läsnä ja vietämme kiireettömiä päiviä yhdessä. Tytöt toivoivat, että me vanhemmat olisimme mukana pihapeleissä, pyöräretkillä ja tekisimme yhdessä kivoja pieniä arkisia juttuja.

  Perheemme elää kiireistä arkea, johon kuuluu molempien vanhempien vuorotyö, lasten koulut, harrastukset ja yritystoiminta. Lienee selvää, että arki on usein kiireistä ja matkustamistakin siihen kuuluu. Pysähdyin miettimään keväällä loman perimmäistä tarkoitusta.

  Loman ei tarvitse aina olla kallis, jotta se olisi ikimuistoinen. Lomalla kuuluu rentoutua ja ladata akkuja. Miettimällä mikä saa sinut rentoutumaan parhaiten saatat yllättyä. Vaikka matkustaminen on kivaa, usein se myös uuvuttaa. Lomalla meidän pitäisi olla suorittamatta lomaa. Ei tarvitse käydä kalliilla lomamatkalla vain, koska niin kuuluu tehdä. Mikäli ei ole varaa matkustaa huvipuistoihin tai ulkomaille sitä ei kannata velaksi tehdä. On muitakin tapoja viettää lomaa. Lapset kaipaavat eniten meidän vanhempien läsnäoloa ja seuraa. Siihen ei tarvita rahaa.

  Mikäli lomakassa on jäänyt hankkimatta, älä huolehdi. Ehdit hankkia sen ensivuodeksi mikäli aloitat nyt. Tänä vuonna lomailet rahallisesti niukemmin, mutta saatat saada henkisesti enemmän. Minun edulliset lomavinkit ovat seuraavat: Yhdessä tehty pyöräretki omine eväineen vaikkapa naapurikylään tai -kaupunkiin on hieno vaihtoehto. Naapurikaupungissa voi tutustua uusiin leikkipuistoihin ja nähtävyyksiin ihan ilmaiseksi. Linnanmäellä on ilmaislaitteita, joita kannattaa hyödyntää tarkan euron lomailussa. Tuurissa järjestetään ilmainen miljoonativoli, joka on auki useampana päivänä heinäkuussa. Näitä kahta vaihtoehtoa kannattaa harkita, mikäli on näissä paikoissa lomailemassa. Edullisia mökkejä voi löytää vuokralle vaikka tuttavapiiristä pientä korjausapua vastaan. Veneily, melonta, retkeily ja kalastus ovat myös monen lapsen mieleen.

  Miten sinä rentoudut lomallasi parhaiten? Tarvitsetko siihen paljon rahaa?

  Toivon sinulle aurinkoista ja stressitöntä lomaa!

  Ystävyydellä Paula

  Paula Halonen on varallisuusvalmentaja©, sijoittaja, yrittäjä sekä kaupan alan ammattilainen.