Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

    Nimi

    Katuosoite

    Postinumero

    Postitoimipaikka

    Sähköposti

    Puhelin

    Valitse valmennuspakettisi

    Lisätietoja

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

    Miten aloittaa sijoittaminen – Maltillisen riskin suunnitelma

    Tämä kirjoitus on jatkoa blogipostiin: Miten aloittaa säästäminen, jonka löydät täältä.

    Sijoittamiseen liittyy paljon talouden termejä joita voi olla vaikeaa ymmärtää. Tietoa on paljon, mutta sitä on vaikeaa sisäistää ja hyödyntää omaan talouden tilanteeseen. Aloittaminen vaatii myös rohkeutta.

    Jotta et lannistu, niin voit kuitenkin aloittaa myös pienesti ja pikkuhiljaa. Kerätä tietoa ja viedä sijoitustoimintaa ajan myötä pidemmälle. Tieto tuo varmuutta matkaan.

    Jos esimerkiksi haaveilet sijoitusasunnosta, eikä sinulla ole asuntoon tarvittavaa velkavipua tai käsirahaa, niin voisitko harkita rahastoa joka sijoittaa kiinteistöihin. Tai jos haluat sijoittaa metsään, niin voisitko ostaa metsäyhtiön osakkeita. Valitse omaisuuslaji sen mukaan mistä olet kiinnostunut. On tietysti todella hyvä, jos pystyt luomaan pitkän tähtäimen suunnitelman ja valitsemaan omaisuuslajit salkkuun siten että tekeminen tukee tavoitteita. Tämä on kuitenkin usein juuri se suuri kysymys johon ei löydä itsenäisesti vastauksia. Tavoitteiden luominen on haastavaa.

    Lähesty sijoitustoiminnan aloitusta pienin askelin. Ensimmäinen askel epämukavuusalueelle on kuitenkin otettava.

    Rohkeus ei ole pelon puutetta, vaan käsitys siitä että jokin muu on tärkeämpää kuin pelko. Ambrose Redmoon.

    Yksi helppo tapa aloittaa on rahastot. Rahaston salkunhoitajat huolehtivat osakevalinnat ja hajautuksen sijoittajan puolesta. Rahastosäästämisen voi aloittaa esimerkiksi oman kotipankin rahastoilla. Vertailua kannattaa kuitenkin tehdä, sillä vaihtoehtoja on paljon. Rahaston hyvä puoli on se, että rahastossa on usein useita, ellei kymmeniä yhtiöitä joihin rahasto sijoittaa. Hajautus toteutuu hyvin. Hajauttaminen on tärkeää siksi, ettei kaikki rahat ole yhdessä sijoituskohteessa tai yhtiössä. Tämä pienentää riskiä. Rahasto voi sijoittaa esim. isoihin vakavaraisiin yhtiöihin, jolloin rahaston arvon heilahtelu on maltillista. Ole tarkkana rahaston kulujen kanssa. Vertaile uteliaasti vaihtoehtoja. Ota aikaa siihen että käyt vaihtoehtoja läpi.

    Säästä ensin itsellesi

    Palkkapäivän koittaessa säästä ensin itsellesi. Laita säästöön/sijoitukseen summa jonka olet päättänyt sijoittaa. Näin sijoitus tulee aina tehtyä. Suoraveloitus on hyvä, sillä sitten sinun ei tarvitse huolehtia sijoittamisesta enää lainkaan. Kun pohjatyö rahastojen selvittämiseksi on kerran tehty, sitten vain annat ajan tehdä töitä puolestasi. Voit alkuun sijoittaa pienemmällä summalla ja laittaa osan rahoista säästöön. Säästössä olevilla rahoilla voit myöhemmin sijoittaa kerralla isomman summan esimerkiksi osakkeisiin.

    Sijoittamisen tavoitteita voi lähestyä myös pienin askelin. Aseta välitavoitteita. Ensimmäinen tavoite voi olla viiden vuoden päässä. Seuraava kymmenen vuoden päässä jne. Tee laskelmia tavoitteiden hahmottamiseksi. Mieti miksi säästät ja mihin tarvitset rahaa. Mitä sijoituksillasi tavoittelet.

    Esimerkkilaskelma: 7 %:n tuotto-odotuksella – sijoittamalla voit tuplata säästöt

    Sijoitat 20 euroa/kk 20 vuoden ajan
    20 vuoden kuluttua sinulle on kertynyt 9 800 euron omaisuus.
    Jos säästät vastaavan summan samassa ajassa tilille jossa ei ole korkoa. Olisi omaisuutesi 4 800 euroa.

    Sijoitat 50 euroa/kk 20 vuoden ajan
    20 vuoden kuluttua sinulle on kertynyt 25 000 euron omaisuus
    Jos säästät vastaavan summan samassa ajassa tilille jossa ei ole korkoa. Olisi omaisuutesi 12 000 euroa.

    Sijoitat 100 euroa/kk 20 vuoden ajan
    20 vuoden kuluttua sinulle on kertynyt 50 000 euron omaisuus
    Jos säästät vastaavan summan samassa ajassa tilille jossa ei ole korkoa. Olisi omaisuutesi 25 000 euroa.

    Seuraavaksi voit alkaa tutkimaan muita sijoitusmuotoja. Ostaisitko salkkuusi seuraavaksi osakkeita?

    Kaipaatko neuvoja ja apua oman vaurastumisen matkalle? Auktorisoidut Varallisuusvalmentajat® auttavat oman talouden kysymyksissä. 

    Sanna Spårman on varallisuusvalmentaja®, sijoittaja ja yrittäjä. Sijoitussalkussa on rahastoja, osakkeita, asuntoja sekä autohalliosakkeita. Oman talouden johtaminen on oikeasti tosi kivaa ja palkitsevaa! On todella voimaannuttavaa olla oman taloutensa johtaja!

    Avainsanat: