Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

  Nimi

  Katuosoite

  Postinumero

  Postitoimipaikka

  Sähköposti

  Puhelin

  Valitse valmennuspakettisi

  Lisätietoja

  Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

  Taloudellisen riippumattomuuden yksi strategia

  Tellu kirjoitti viime viikon blogipostauksesta, miten voi oman taloudellisen vapauden tason laskee numeroina auki.  Kun oma talouden vapauden luku on laskettu, niin seuraava askel on löytää se strategia, miten sinne pääsee. Jaoin kirjoituksen Lapset ja raha  FB-ryhmässä, ja sain kommenteissa hyviä lisähuomioita, miten erilaiset elämäntilanteet ja tuottoprosentti vaikuttavat tähän lukuun. Laskitko jo taloudellisen vapauden numerosi?

  Minun numeroni on 1 000 000 €. Olen laskenut, että miljoonalla eurolla saan tuottoa osakemarkkinasta keskimäärin noin 6%, jolloin kuukausitulot olisivat 3500€ (pääomavero vähennettynä). Tämä summa kattaa asumisen, harrastukset ja rahaa jäisi myös matkusteluun. Miljoonan säästäminen on kuitenkin pitkä niukkuuden tie ja inflaatio söisi ison siivun säästöistäni, joten raha pitää laittaa tuottamaan.

  Talousbloggaajien taloudelliset tavoitteet

  Kuuntelin eilen Nordnetin #rahapodi:ssa jaksoa, jossa kaksi bloggaajaa Nuuka ja P.Ohatta kertoivat, miten he pyrkivät eläkkeelle ennen aikojaan; toinen viisikymppisenä ja toinen kolmekymppisenä. Aika hurjalta kuulostavat nämä tavoitteet, mutta uskon että se on heidän kohdallaan ja varmasti monen muunkin kohdalla mahdollista. Nuuka pyrkii tavoitteeseen sijoittamalla asuntoihin, kun taas P.Ohatta kertoi, että hän oli kokeillut asuntosijoittamista, mutta se ei ollut hänelle sopiva. P.Ohatta luottaa osakemarkkinaan mm. indeksisijoittamisen ja suoriin osakesijoituksiin. He ovat valinneet strategiansa ja tietävät tarkalleen mitä he tekevät, jotta tavoite saavutetaan. Erityisesti P.Ohatan säästöprosentti on huikea noin 50% ja moni meistä ei siihen pysty. Meidän täytyy jokainen löytää se tapa, joka meille toimii. Päämäärän saavuttaminen vaatii kuitenkin, että tulot ovat suuremmat kuin menot ja laitat säästöt tuottamaan.

  Minun strategiani

  Palataan hetkeksi minun tavoitteeseen ja strategiaan. Aloitin osakesijoittamisen säästöillä jo ennen vuosituhannen vaihdetta. Silti se tie miljoonaan tuntui mahdottoman pitkältä. Kun tuli perhelisäystä, asunnon hankinta pääkaupungissa, niin tavoite karkasi entistä kauemmaksi. Kiinteät kulut ovat siis korkeat, vaikka kuinka pyrkii karsimaan ylimääräiset pois. Kaiken lisäksi, lapsuuteni Japanissa asuneena, rakastan matkustamista ja kyllähän tässä toisessa kotimaassa pitää päästä käymään. Aika mahdoton yhtälö, vai onko?

  Aloin selvittämään, miten voin saavuttaa miljoonan tavoitteeni. Ostin valmennuksia, luin kirjoja ja surffailin netissä. Luettuani Robert Kiyosakin kirjan Rikas isä, köyhä isä, päätin, että minusta tulee asuntosijoittaja. Tämä oli vuonna 2010, joten ei niin kauan aikaa sitten. Laskin, että jos hankin 10 asuntoa pääkaupunkiseudulla keskimäärin à 100 000 € kpl, niin homma olisi siinä. Helppoa! Päätin, että hankin yhden asunnon vuodessa kymmenen vuoden ajan, jolloin asuntolukumäärätavoitteen saavuttaisin kymmenessä vuodessa. Onneksi mieheni oli samaa mieltä asiasta, kun siitä ilmoitin ?

  Asuntosijoittaminen

  Asunnon hankkiminen ei tietenkään ole mitään ”tosta noin vaan” -puuhaa. 100 000€ säästöillä kasaan saaminen olisi vienyt melkein 10 vuotta itsessään. Otin käyttöön Kiyosakin kirjassa mainittua OPM (joka tässä tarkoittaa ”other peoples money”), eli suomeksi sanottuna toisten ihmisten rahaa, mikä käytännössä meidän kohdallamme tarkoitti pankkilaina.

  Omistusasunnossamme oli käytössä paljon vakuutta, sillä olimme tehneet kivasti voittoa muuttaessa isompaan asuntoon 10 vuotta sitten. Lisäksi olimme lyhentäneet suhteellisen aggressiivisesti (15 vuoden asuntolaina) asuntolainaamme, koska minut oli kasvatettu siten, että laina on pahasta. Saimme lainaa ensimmäisiin sijoitusasuntoihin 100%:n lainarahalla. Toki tämä tarkoitti sitä, että kassavirta lainalyhennyksineen vaati meiltä kuukausittain pientä lisärahoitusta. Viimeisimmissä sijoitusasunnoissa meillä on ollut vaihdelleen 20-30% omaa rahoitusta. Tämä on ollut järkevä, sillä korkojen noustessa iso laina voi helposti syödä vuokratuotot.

  Nykytilanne

  Koska olen kärsimätön, olemme seitsemässä vuodessa hankkineet 11 kpl sijoitusasuntoja. Lyhennämme tällä hetkellä noin yhden asunnon verran kahdessa vuodessa. Jos meillä olisikin 20 sijoitusasuntoa, niin silloin lyhentäisimme yhden asunnon verran lainoja vuodessa. Olen siis jatkanut asuntojen ostamista, koska haluan nopeuttaa tavoitteen saavuttamista. Asuntosijoittaminen on kuitenkin aika työlästä, joten tässä mielessä olen samoilla linjoilla kuin P.Ohatta, ja osakemarkkinoilla pääsee pienemmällä vaivalla ja tuotot ovat oikeastikin passiiviset. Tavoitteena onkin, että kun saavutamme asunnoissa miljoonan velattoman pääoman, niin myymme asunnot ja siirrämme rahat osakemarkkinaan osinko-osakkeisiin.

  Löydä oma strategiasi

  Tarinat inspiroivat minua ja olen iloinen talousbloggareista, jotka jakavat omaa matkaansa kohti taloudellisia tavoitteitaan. Kun luet vastaavia tarinoita, niin pidä mieli avoinna ja ota sinulle soveltuvat ideat talteen. On luonnollisesti eri asia lähtee perheellisenä tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta kuin perheettömänä.

  Tekemällä ja kokeilemalla pääset myös eteenpäin ja aina voit kysyä vinkkejä ja neuvoja niiltä, jotka tekevät jo sitä mihin sinä pyrit.

  Ihanan aurinkoista kevätpäivää!

  Nina

  Nina Nordlund on Lapset ja raha -bloggaaja, sijoittaja, varallisuusvalmentaja®, rahamania vloggaaja ja podcastin pitäjä